Ljubljana Vocal Festival: Gradniki glasbe

oktober 12, 2019
10:00
Skladovnica, Beethovnova 5 ter Kino Šiška, Komuna
Ljubljana Vocal Festival: Gradniki glasbe

Prijava na delavnice po e-pošti: jasna.zitnik@jazzva.si

V sklopu Ljubljana Vocal Festival prvič predstavljamo vokalne delavnice, združene pod naslovom Gradniki glasbe. Gre za sklop delavnic, ki se bodo vsaka na svoj način ukvarjale s človeškim glasom in neklasičnimi vokalnimi tehnikami. Raziskovali bomo vokalno perkusijo, osnove skupinske vokalne improvizacije, uporabo mikrofona, looperja in druge specifike popularnih izvajalskih praks. Prve tri delavnice se bodo odvile v okviru Ljubljana Vocal Festival.

Sobota, 12. oktober, 10.00-11.30, JSKD Skladovnica, Beethovnova 5
VESELI BEATBOX / HAPPY BEATBOX
Mentorja: Tadej Pasar in Mateo Zonta

Sobota, 12. oktober, 14.00-18.00, JSKD Skladovnica, Beethovnova 5
VOKALNA PERKUSIJA – BEATBOX, IMPROVIZACIJA & LOOPER
Mentor: Sašo Vrabič

Nedelja, 13. oktober, 10.30-13.00, Komuna Kino Šiška
“CIRCLE-SONG” DELAVNICA
Mentor: Matej Virtič
———–
VESELI BEATBOX / HAPPY BEATBOX
Mentorja: Tadej Pasar in Mateo Zonta
Delavnica beatboxa za osnovnošolce, ki so se šele začeli ali pa se želijo spoznavati s tehniko vokalnega bobnanja. Mentorja – Tadej Pasar (vodja organizacije Beatbox Slovenia) in Mateo Zonta (aktualni državni prvak v beatboxu) – bosta učence skozi vokalno igro učila osnovnih beatbox ritmov in pristopov k vokalni perkusiji.

Cena: 5 €
Prijave: jasna.zitnik@jazzva.si, zadnji rok za prijavo 10. oktober

VOKALNA PERKUSIJA – BEATBOX, IMPROVIZACIJA & LOOPER
Mentor: Sašo Vrabič
Delavnica beatboxa za vse, ki so v vodah vokalne perkusije že naučili plavati brez rokavčkov. Sašo Vrabič bo svoje izkušnje beatboxanja v najvidnejših slovenskih vokalnih bendih predstavil skozi spoznavanje zahtevnejših ritmičnih vzorcev ter pozabljanje na njih skozi igro (in čas). Raziskovali bomo osebne zvoke ter se dotaknili metod dela v skupini ter njihovega pomena.
*Posamezna delavnica bo trajala 1 uro. Glede na število prijav bo izvedeno več delavnic z največ 5 aktivnimi tečajniki. Vsak od tečajnikov se lahko vseh ostalih terminov v sklopu delavnice udeleži kot poslušalec. Glede na število in predznanje prijavljenih se bomo individalno dogovorili za natančne termine.

Cena: 10 €
Prijave: jasna.zitnik@jazzva.si, zadnji rok za prijavo 10. oktober

“CIRCLE-SONG” DELAVNICA
Mentor: Matej Virtič
Skupinska delavnica za vse, ki so si vedno želeli vokalno improvizirati, a si niso nikoli upali.
Ustvarjanje vokalne glasbe, raziskovanje glasovnih zmožnosti in premikanje mej lahko prej ali slej postane blazno dolgočasno, če se kmalu ne pridruži drugi glas ali več njih. Prepevanje v skupinah in zborih ponuja vedno nove možnosti, saj vsak glas s svojimi značilnostmi in posebnostmi prispeva k harmoniji, skupni barvi in zvoku. Še več spontanosti in sledenje trenutnemu navdihu pa omogoča tako imenovani “circle-song” koncept prepevanja v skupini. Krožne pesmi po eni strani spodbujajo neomejeno improviziranje, s ponavljajočo formo pa ustvarjajo harmonsko okolje, v katerem se zlahka znajdejo tudi manj izkušeni pevci. Osnovne ideje se lahko nadgradijo in se razvijejo v kompleksne stvaritve. Z izkušnjo prepevanja circle-songov se težko primerja katerakoli druga vrsta skupinskega petja. Vključene navdihuje, navdaja s samozavestjo in daje prav poseben užitek. Med prepevanjem se običajno na obrazih nariše nasmeh, pogosto zaprtih oči se posameznik zlije s skupino in doživi globok občutek zadovoljstva – prava skupinska terapija. 😀
Oče tovrstnega prepevanja je sam Bobby McFerrin, ki je leta 1997 izdal album z naslovom Circlesongs, s skupino Voicestra pa je kasneje veliko nastopal. In vsak koncert je bil popolnoma drugačen, saj so vse pesmi nastale pred očmi publike. Bobby še danes posebej rad izvaja takšne koncerte, zdaj s skupino Slixs in prijatelji, v zasedbi Gimme 5 ali s triom. V visokih a cappella krogih se je zadeva razvila do akademskih višav, ki sta jih pri nas predstavila Peder Karlsson (The Real Group, Perpetuum Jazzile) in Tobias Hug (The Swingle Singers).

Cena: zaželen prostovoljni prispevek
Prijave: jasna.zitnik@jazzva.si, zadnji rok za prijavo 10. oktober

https://www.google.com/maps/place/Javni+Sklad+Republike+Slovenije+Za+Kulturne+Dejavnosti/@46.0534007,14.5027712,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xbadbfbde9ce57816?sa=X&ved=2ahUKEwi2h8LC1o7lAhWGw6YKHZSrA8AQ_BIwE3oECA4QCA